OrthoExpert Logo

 

Select location

Belgrade Nis

Current location: Belgrade

You can change the default location at any time by clicking Change location

Čukljevi, odnosno hallux valgus, predstavljaju deformitet zgloba koji spaja palac na stopalu sa samim stopalom. Iako mogu nastati kao posledica nošenja neudobne obuće, visoke potpetice ili povreda, čukljevi mogu biti i posledica genetskog nasleđa. U početku dolazi do postepenog pomeranja palca upolje sa stvaranjem prominencije odnosno izbočenja na mestu zgloba. Stalan pritisak obuće vremenom dovodi do upale sluzne kese ovog zgloba, takozvane burze, te se mogu javiti otok, bol i crvenilo. Kako deformitet napreduje, palac se pomera sve više upolje vršeći pritisak na susedne prst, dovodeći i do njihovog deformiteta, opterećenja prednjeg dela stopala i bola.

Dijagnostika

Dijagnostika se zasniva na adekvatnom pregledu ortopeda, RTG snimku koji služi da se proceni stepen deformiteta i na osnovu toga napravi adekvatan plan lečenja.

Lečenje čukljeva

Neoperativno lečenje čukljeva

Do sada je praksa pokazala da neoperativno lečenje čukljeva, u smislu nošenja ortopedskih uložaka i separatora (najčešće silikonskih umetaka koji se nose između palca i drugog prsta stopala), kao i druga ortopedska pomagala, ne mogu sprečiti dalji razvoj deformiteta, niti se čukljevi na ovaj način mogu izlečiti. Stoga je osnovni vid lečenja čukljeva hirurško lečenje.

Operativno lečenje čukljeva

Operacija čukljeva podrazumeva hiruršku korekciju deformiteta. Dobijena pozicija se fiksira zavrtnjima ili drugim osteosintetskim materijalom. Operacija čukljeva se izvodi u blok ili spinalnoj anesteziji, a pacijent bolnicu može napustiti istog dana. U postoperativnom toku od četiri do šest nedelja dozvoljen je oslonac na operisano stopalo samo na petu ili se koriste specijano dizajnirana ortopedska pomagala. Nakon dva meseca pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Savremeni materijali koji se danas koriste pri operaciji ne zahtevaju naknadno operativno odstranjenje, jer se radi o materijalima koji praktično ne izazivaju reakciju tkiva, a istovremeno poseduju sertifikat da su kompatibilni sa MRI dijagnostikom, tj. pacijent može obaviti snimanje magnetnom rezonancom.