Elbow Arthroscopy | OrthoExpert
OrthoExpert Logo

 

Select location

Belgrade Nis

Current location: Belgrade

You can change the default location at any time by clicking Change location

Artroskopija lakta primenjuje se kod raznih oboljenja lakta kako bi se postavila precizna dijagnoza stanja kao što su povrede zgloba, burze i zglobne kapsule, ali i kako bi se problemi tretirali. Uklještenja sluzne kesice u zglobu lakta najčešća su kod sportista i kod velikih opterećenja ovog zgloba.

Većina ovakvih stanja i povreda može se tretirati artroskopskom metodom koja u proseku traje jedan sat, a obavlja se kroz nekoliko minimalnih rezova na laktu. Kroz ove rezove instrumentima se ulazi u zglob lakta i postavlja dijagnoza, a zatim pristupa uklanjanju problema.

Nakon artroskopskog zahvata potrebno je dati analgetik, a najčešće se kroz blokadu lakta, koja se postavlja u toku operacije, daje sredstvo protiv bolova. Blokada lakta će izazvati potpunu bezbolnost, i ovo stanje traje 12 do 24 časa. Ukoliko se blokada ne aplikuje, potrebno je uzeti analgetike po preporuci lekara.

Nakon što se artroskopija lakta okonča, neophodno je mirovati par dana i uzimati lekove protiv bolova. Postoji tendencija naticanja operisanog područja kao i cele ruke. Smanjenje ili sprečavanje otoka može se ostvariti na više načina – na primer, elevacijom ruke ili određenim vežbama za poboljšanje cirkulacije. Svakodnevnim aktivnostima se treba vratiti postepeno, uz konsultaciju sa lekarom.

Artroskopija lakta, slično kao artroskopija ramena, ima mnogo prednosti u odnosu na otvoreni operacioni zahvat, kao što su: manji rizik od infekcija, znatno manje oštećenje okolnog tkiva prilikom operacije i brz oporavak.

Kompikacije su moguće, ali se retko dešavaju. Ipak, može doći do oštećenja veoma složene i značajne strukture lakta.