Blokada u predeo lakta je relativno česta terapeutska metoda lečenja patoloških stanja poput teniskog i golferskog lakta. Najbolje je blokadu obavljati pod kontrolom ultrazvuka, čime se postiže preciznost u tretiranju bolnog mesta.

Blokada se sastoji od kombinacije kortikosteroida i lokalnog anestetika koji udruženim delovanjem smanjuju iritaciju bolnog mesta. Lokalni anestetik deluje odmah nakon davanja blokade i bolovi tipično nestaju ili se znatno smanjuju veoma brzo. Ukoliko dođe do smanjenja bolova odmah nakon blokade velika je verovatnoća da će blokada pomoći na duže staze. Nakon izvesnog perioda (5 - 18 sati) može doći do neznatnog pogoršanja i simptoma poput manjeg bola i modrih tragova.

Kotrikosteroid u blokadi počinje da deluje nakon par dana i deluje 4 - 6 nedelja, koliko je potrebno za oslobađanje hormona iz kortikosteroida. Obzirom na to da hormoni deluju na okolno tkivo, ne preporučuje se davanje više od 3 blokade ukupno u toku 6 meseci. Nakon toga potrebno je da prođe izvesno vreme pre nego se opet pristupi ovom tipu lečenja. Ukoliko nakon 4 nedelje ne dođe do poboljšanja, najverovatnije je da do njega neće ni doći i da blokada nije pomogla.

Nije moguće sa sigurnošću prognozirati dejstvo blokade na probleme u laktu – nekada je jedna blokada dovoljna, nekada je potrebno dati i do 3 blokade u određenom vremenskom razmaku, a nekada blokada ne pomaže ili pomaže veoma kratko.

Neželjenih dejstava nema mnogo, ali se ponekad ipak javljaju i uglavnom su prolazna i minimalnog intenziteta: lokalno crvenilo, otok, alergijska reakcija, infekcija.

Nakon primanja blokade potrebno je uzeti analgetik, ne opterećivati lakat i obratiti pažnju na znakove infekcije – crvenilo, toplota i natečenost tretiranog područja.

Kod iritacije u zglobu lakta se blokada daje u sam zglob pod sterilnim uslovima.