Popuštanje zglobne kapsule lakta ("Release" lakta) | OrthoExpert
OrthoExpert Logo

 

Izaberite ordinaciju

Beograd Niš

Trenutno izabrana ordinacija: Beograd

Ordinaciju u svakom trenutku možete promeniti klikom na link Promena ordinacije

Popuštanje zglobne kapsule lakta (release lakta) je operativni zahvat kojim se tretira ukočenost lakta, odnosno kontraktura lakta – stanje koje se javlja kao posledica povrede ili pada, a nekada je posledica hroničnih oboljenja (artritisa). Ukočenost lakta ponekad izaziva bol i onemogućava obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ovakvo stanje se može tretirati vežbama, odnosno fizikalnom terapijom, ali ukoliko je deformitet značajan onda je jedini način izlečenja operacija, nakon čega se nastavlja sa fizikalnom terapijom. U svakom slučaju trebalo bi najpre pokušati sa neinvanzivnim metodama, a operativni zahvat primeniti tek ako nijedna od njih ne daje zadovoljavajuće rezultate.

Operativni zahvat popuštanja zglobne kapsule može biti urađen artroskopski ili kao otvorena operacija. Najčešće se radi artroskopija zbog brojnih prednosti i manje rizika, ali ukoliko je već bilo ranijih operacija lakta, preporučuje se release lakta u formi otvorene operacije. Artroskopija lakta podrazumeva nekoliko malih rezova kroz koja se instrumentima ulazi u područje zgloba i obavlja popuštanje zgloba.

Veoma je važno krenuti sa fizikalnom terapijom što pre, već 24 časa nakon što se obavi release lakta. Iako su pokreti odmah nakon operacije ograničeni i bolni, pacijent treba aktivno da koristi ruku do granice bola, a fizioterapeut da održi stanje dobijeno operacijom. To je nekada teško jer proces ima tendenciju povratka na prethodno stanje. U prvo vreme ne treba izlagati lakat velikim opterećenjima, ali je neophodno imati redovne treninge.

Cilj zahvata popuštanja zglobne kapsule lakta, kao i postoperativnog programa, je uspostavljanje ponovne funkcije i postizanje punog obima pokreta lakta bez bola.

Povrede lakta i oboljenja lakta

Procedure za lečenje povreda i oboljenja lakta