Kontraktura ili ukočenost lakta je stanje koje se javlja kao posledica povrede ili pada, a nekada je posledica hroničnih oboljenja (artritisa). U svakom slučaju, ukočenost lakta je stanje koje ponekad izaziva bol i onemogućava obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ovakvo stanje se može tretirati vežbama, tj. fizikalnom terapijom, ali ukoliko je deformitet značajan onda je jedini način izlečenja operacija, nakon čega se nastavlja sa fizikalnom terapijom. U svakom slučaju trebalo bi najpre pokušati sa neinvanzivnim metodama, a operativni zahvat primeniti tek ako nijedna od njih ne daje zadovoljavajuće rezultate.

Operativni zahvat popuštanja zglobne kapsule (release lakta) može biti urađen artroskopski ili kao otvorena operacija. Najčešće se radi artroskopija zbog brojnih prednosti i manje rizika ali ukoliko je već bilo operacija lakta, onda se preporučuje otvorena operacija. Artroskopija podrazumeva nekoliko malih rezova kroz koja se instrumentima ulazi u područje zgloba i obavlja tzv. otpuštanje zgloba.

Veoma je važno krenuti sa fizikalnom terapijom što pre, već nakon 24 časa posle zahvata. Iako su pokreti odmah nakon operacije ograničeni i bolni, pacijent treba aktivno da koristi ruku do granice bola, a fizioterapeut da održi stanje dobijeno operacijom. To je nekada teško jer proces ima tendenciju da se vrati. U prvo vreme ne treba izlagati lakat velikim opterećenjima, ali je neophodno imati redovne treninge.

Cilj ovog zahvata, kao i postoperativnog programa, je uspostavljanje ponovne funkcije lakta i postizanje punog obima pokreta bez bola.