Blokada ramena | OrthoExpert
OrthoExpert Logo

 

Izaberite ordinaciju

Beograd Niš

Trenutno izabrana ordinacija: Beograd

Ordinaciju u svakom trenutku možete promeniti klikom na link Promena ordinacije

Bol u ramenu može se tretirati na više načina, jedan od njih jeste blokada ramena. Naziv  potiče od ideje da se “blokira bol” u ramenu. Blokada u predelu ramena primenjuje se radi ublažavanja iritacije u tkivu oko ramenog zgloba. Najvažnije prilikom ovog postupka je pronaći uzrok, odnosno precizno odrediti dijagnozu. Nakon toga pristupa se davanju blokade.

Blokada može sadržati sterilnu slanu vodu, lokalni anestetik ili se, jednostavno, bolno mesto stimuliše iglom. Kod ovakvog tretiranja bolnog ramena ne postoje neželjena dejstva, osim blage lokalne iritacije u predelu bolnog mesta i eventualne alergijske reakcije na lokalni anestetik. Rizik od pojave infekcije je minimalan.

Ukoliko postoji upala ramena, tretira se injekcijom koja sadrži kortikosteroid dugog dejstva u kombinaciji sa lokalnim anestetikom. Ovakva blokada deluje protiv upalnog procesa, a samim tim i ublažava bol. Nakon prestanka dejstva blokade, postoji mogućnost da se bol javi ponovo i u tim slučajevima se blokada ponovi više puta, najčešće na 6–8 nedelja. Tretman kortikosteroidima može imati više neželjenih dejstava koja brzo nestaju. Neka od njih su:

  • Jak bol u ramenu izazvan delovanjem kortikosteroida – bol je bezopasan i nestaje u roku od 24 časa;
  • Crvenilo i osećaj toplote u predelu lica;
  • Povišen krvni pritisak;
  • Porast šećera u krvi;
  • Infekcija, povišena temperatura, natečenost tretiranog područja;
  • Promene na koži.

Većina ovih neželjenih dejstava je bezopasna i prolazna.

Nakon davanja blokade, rame treba delimično poštedeti aktivnosti, a zatim početi sa laganim vežbama. Opterećenje treba da bude postepeno jer preveliko opterećenje odmah nakon blokade ramena može dovesti do pogoršanja povrede, pa čak i do ozbiljnije povrede struktura ramena.

Blokada ramena se daje u bolno mesto koje lekar ustanovljava tokom pregleda. Preciznost prilikom ovog tretmana postiže se istovremenim ultrazvučnim praćenjem davanja blokade, čime se postiže i bolji efekat. Lekar najpre ultrazvukom locira bolno mesto, a zatim ubrizgava tečnost.

Efekat ovakvog lečenja može biti dugotrajan, čak do 6 meseci. Poboljšanje se oseća nekada narednog dana, a nekada tek nakon par nedelja. Preporuka u našoj praksi je davanje serije do 3 blokade sa razmakom od 6–8 nedelja.

Povrede ramena i oboljenja ramena

Procedure za lečenje povreda i oboljenja ramena