Tetiva koja povezuje gornji kraj mišića bicepsa i kosti ramena je tetiva koja ima strukturu nalik vrpci. Jedna je od retkih tetiva u telu koja ulazi u sam zglob. U nekim slučajevima dolazi do njene iritacije, što izaziva bolu ramenu i nadlaktici, slabost mišića i otežano korišćenje ruke, naročito pri opterećenju. Iritaciju može izazvati povreda (dizanje tereta, pad…) ili je u pitanju degenerativni proces (proces starenja). Iritacija tetive bicepsa može biti veoma bolna, a bol se pojačava prilikom podizanja tereta ispred sebe i iznad nivoa ramena. Bolovi se nekada mogu ublažiti lekovima ili odmorom, a nekada je neophodna operacija.

Uzroci

U većini slučajeva uzroci iritacije ove tetive su starost ili preterana aktivnost. Vremenom, kako starimo, tetive su sve slabije i podložnije iritaciji. Ako uz to dodamo i svakodnevne aktivnosti koje uključuju često ponavljanje jednih istih pokreta, verovatno je da će u nekom trenutku doći do iritacije.

Simptomi

Iritacija tetive bicepsa je stanje kod koga su prisutni sledeći simptomi:

  • Bol ili osetljivost u prednjem delu ramena - pogoršavaju se ukoliko se nastavi sa aktivnostima koje su dovele do ovog problema;
  • Bol u ramenu koji se širi ka nadlaktici;
  • Povremeno pucketanje u ramenu prilikom određenih pokreta.

Opis stanja

Iritacija tetive bicepsa često je udružena sa drugim problemima u ramenu. U većini slučajeva, prisutno je i oštećenje tetive rotatorne manžetne. Pored toga, u isto vreme mogu se javiti artritis ramenog zgloba, oštećenje čašice, hronična nestabilnost ramena i drugi problemi.

U ranoj fazi (faza iritacije) tetiva je crvena i natečena. Kako proces napreduje, omotač tetive (ovojnica) postaje zadebljan kao i sama tetiva koja se uvećava. Ponekad dolazi do potpunog raskida tetive i pojave deformiteta u prednjem delu nadlaktice (Popajev znak). Problem je najviše kozmetičke prirode i ne zahteva lečenje.

Lečenje

Lečenje ima za cilj otklanjanje bola i uspostavlajnje normalne funkcije ruke i ramena, a najčešće se počinje sa fizikalnom terapijom, restrikcijom pokreta i lekovima protiv bolova. Blokada ramena se daje radi smanjenja iritacije kao preduslov za uspešnu fizikalnu terapiju.

Ukoliko neoperativno lečenje ne daje očekivane rezultate preporučuje se da se uradi artroskopija ramena. Prilikom postavljanja dijagnoze, važno je ispitati da li postoje i drugi problemi u ramenu pored iritacije tetive bicepsa. Artroskopijom se duga tetiva bicepsa može skinuti sa mesta pripoja i premestiti na drugo mesto koje je van ramenog zgloba - uradi se takozvana tenodeza.