Iritacija tetive duge glave bicepsa | OrthoExpert
OrthoExpert Logo

 

Izaberite ordinaciju

Beograd Niš

Trenutno izabrana ordinacija: Beograd

Ordinaciju u svakom trenutku možete promeniti klikom na link Promena ordinacije

Tetiva duge glave bicepsa koja povezuje gornji kraj mišića bicepsa i kosti ramena je tetiva koja ima strukturu nalik vrpci. Jedna je od retkih tetiva u telu koja ulazi u sam zglob. Zbog neprirodnog puta kojim ide, često dolazi do njene iritacije, što izaziva bol u ramenu i nadlaktici, slabost mišića i otežano korišćenje ruke, naročito pri opterećenju. Iritaciju tetive može izazvati povreda (dizanje tereta ili pad) ili je u pitanju degenerativni proces (proces starenja). Iritacija tetive bicepsa može biti veoma bolna, a bol se pojačava prilikom podizanja tereta ispred sebe i iznad nivoa ramena. Bolovi se nekada mogu ublažiti lekovima ili odmorom, a nekada je neophodna operacija.

Uzroci iritacije tetive duge glave bicepsa

U većini slučajeva uzroci iritacije tetive bicepsa su starost ili preterana aktivnost. Vremenom, kako starimo, tetive su sve slabije i podložnije iritaciji. Ako tome dodamo i svakodnevne aktivnosti koje uključuju često ponavljanje jednih istih pokreta, verovatno je da će u nekom trenutku doći do iritacije.

Simptomi iritacije

Iritacija tetive bicepsa je stanje kod koga su prisutni sledeći simptomi:

  • Osetljivost ili bol u prednjem delu ramena – pogoršavaju se ukoliko se nastavi sa aktivnostima koje su dovele do ovog problema;
  • Bol u ramenu koji se širi ka nadlaktici;
  • Povremeno pucketanje u ramenu prilikom izvođenja određenih pokreta.

Opis stanja

Iritacija tetive bicepsa često je udružena sa drugim problemima u ramenu. U većini slučajeva, prisutno je i oštećenje tetive rotatorne manžetne. Pored toga, u isto vreme mogu se javiti okoštavanje ramenog zgloba, oštećenje čašice, hronična nestabilnost ramena i drugi problemi.

U ranoj fazi (faza iritacije) tetiva je crvena i natečena. Kako proces napreduje, omotač tetive (ovojnica) postaje zadebljan, kao i sama tetiva. Ukoliko dođe do potpunog raskida tetive, javlja se deformitet na prednjem delu nadlaktice (Popajev znak). Problem je najviše kozmetičke prirode i ne zahteva lečenje.

Lečenje iritacije tetive duge glave bicepsa

Lečenje iritacije ima za cilj otklanjanje bola i uspostavljanje normalne funkcije ruke i ramena, a najčešće se počinje fizikalnom terapijom, ograničenjem pokreta do granice bola i lekovima protiv bolova. Blokada ramena se daje radi smanjenja iritacije kao preduslov za uspešnu fizikalnu terapiju.

Ukoliko neoperativno lečenje ne daje očekivane rezultate preporučuje se da se uradi artroskopija ramena. Prilikom postavljanja dijagnoze, važno je ispitati da li postoje i drugi problemi u ramenu pored iritacije tetive bicepsa. Artroskopijom se duga tetiva bicepsa može skinuti sa mesta pripoja (tenotomija), a nekad i premestiti na drugo mesto koje je van ramenog zgloba – uradi se takozvana tenodeza.

Povrede ramena i oboljenja ramena

Procedure za lečenje povreda i oboljenja ramena