Artroskopija šake, artroskopija zgloba ruke | OrthoExpert
OrthoExpert Logo

 

Izaberite ordinaciju

Beograd Niš

Trenutno izabrana ordinacija: Beograd

Ordinaciju u svakom trenutku možete promeniti klikom na link Promena ordinacije

Artroskopija šake, odnosno artroskopija ručnog zgloba, primenjuje se kod raznih oboljenja kako bi se postavila precizna dijagnoza stanja poput povrede zgloba, hrskavice i zglobne kapsule, ali i kako bi se problemi tretirali.

Indikacije za artroskopiju zgloba ruke su prelomi u predelu ručnog zgloba (žbice i čunaste kosti), ispiranje zgloba, popuštanje i uklanjanje kapsule zgloba (reumatoidni artritis), gangliektomija, uklanjanje slobodnih tela, debridman i rekonstrukcija triangularnog ligamenta, stabilizacija interosealnog ligamenta, ispiranje i drenaža zgloba (septični artritis), a primenjuje se i u drugim slučajevima nejasne etiologije. Artroskopija šake omogućava tretiranje većine ovakvih stanja i povreda i traje u proseku jedan sat, a obavlja se kroz dva mala reza u predelu ručnog zgloba. Kroz ove rezove instrumentima se ulazi u ručni zglob i postavlja dijagnoza, a zatim se pristupa uklanjanju problema.

Nakon što se artroskopija ručnog zgloba okonča, potrebno je dati analgetik, a najčešće se kroz blokadu koja se postavlja u toku operacije daje sredstvo protiv bolova. Blokada u potpunosti otklanja bol i ovo stanje traje 12 do 24 časa. Ukoliko se blokada ne aplikuje, potrebno je uzeti analgetike po preporuci lekara.

Nakon operacije potrebno je mirovati par dana i uzimati lekove protiv bolova. Postoji tendencija naticanja operisanog područja, kao i cele ruke. Otok se može smanjiti ili sprečiti na više načina, recimo elevacijom ruke ili vežbama za poboljšanje cirkulacije. Svakodnevnim aktivnostima se treba vratiti postepeno uz konsultaciju sa lekarom.

Artroskopija ručnog zgloba ima nekoliko bitnih prednosti u odnosu na otvoreni operacioni zahvat:

  • manji rizik od infekcija,
  • znatno manje oštećenje okolnog tkiva prilikom operacije,
  • brz oporavak.

Povrede šake i oboljenja šake

Naješće povrede i oboljenja šake su:

Procedure za lečenje povreda i oboljenja šake