Blokada šake (blokada ručnog zgloba, blokada zgloba ruke) | OrthoExpert
OrthoExpert Logo

 

Izaberite ordinaciju

Beograd Niš

Trenutno izabrana ordinacija: Beograd

Ordinaciju u svakom trenutku možete promeniti klikom na link Promena ordinacije

Blokada šake je relativno česta terapeutska metoda lečenja patoloških stanja poput degenerativnog oboljenja zgloba korena palca, ručnog zgloba i ostalih zglobova šake, upalnih procesa na tetivama kao što su: škljocavi prst, upala tetiva palca,  Dipitrenova kontraktura (u početnom stadijumu) i sindrom karpalnog tunela. Najbolje je blokadu obavljati pod kontrolom ultrazvuka, čime se postiže preciznost u tretiranju bolnog mesta i izbegava davanje blokada u samu tetivu, što nije poželjno.

Blokada ručnog zgloba se sastoji od kombinacije kortikosteroida i lokalnog anestetika koji udruženim delovanjem smanjuju iritaciju bolnog mesta. Lokalni anestetik deluje odmah nakon davanja blokade i bolovi tipično nestaju ili se znatno smanjuju veoma brzo. Ukoliko dođe do smanjenja bolova odmah nakon blokade, velika je verovatnoća da će blokada pomoći na duže staze. Nakon izvesnog perioda (5–18 sati) može doći do neznatnog pogoršanja i simptoma poput manjeg bola i modrih tragova.

Kortikosteroid u blokadi počinje da deluje nakon par dana i deluje 4–6 nedelja, koliko je potrebno za oslobađanje hormona iz kortikosteroida. S obzirom na to da hormoni deluju na okolno tkivo, blokada zgloba šake se ne preporučuje češće od 3 puta ukupno u periodu od 6 meseci. Nakon toga potrebno je da prođe izvesno vreme pre nego što je opet moguće pristupiti ovom tipu lečenja. 

Tretman kortikosteroidima može imati više neželjenih dejstava koja brzo nestaju. Neka od njih su:

  • Jak bol na tretiranom mestu izazvan delovanjem kortikosteroida – bol je bezopasan i nestaje u roku od 24 časa,
  • Crvenilo i osećaj toplote u predelu lica,
  • Povišen krvni pritisak,
  • Porast šećera u krvi,
  • Infekcija, povišena temperatura i natečenost tretiranog područja,
  • Promene na koži, atrofija kože, bledilo.

Povrede šake i oboljenja šake

Naješće povrede i oboljenja šake su:

Procedure za lečenje povreda i oboljenja šake