Dekompresija karpalnog tunela | OrthoExpert
OrthoExpert Logo

 

Izaberite ordinaciju

Beograd Niš

Trenutno izabrana ordinacija: Beograd

Ordinaciju u svakom trenutku možete promeniti klikom na link Promena ordinacije

Karpalni tunel predstavlja prostor u korenu šake u kojem se nalazi središnji živac (n. medianus) i devet tetiva koje imaju ulogu u savijanju prstiju. Prostor je sa dlanske strane šake prekriven jednom fibroznom trakom, karpalnim ligamentom (retinaculum flexorum mani). Usled povećanja pritiska u ovom “tunelu” dolazi do iritacije središnjeg živca, te se simptomi ispoljavaju najčešće u vidu trnjenja palca, kažiprsta, srednjeg i polovine domalog prsta, bolova, a ređe i gubitkom funkcije mišića koji savijaju prste.

Dekompresija karpalnog tunela je efikasna metoda u lečenju ovog oboljenja sa dosta dobrim ishodom, naravno, u zavisnosti od stadijuma bolesti. Procedura je kratkotrajna, obavlja se u lokalnoj anesteziji, strukture se nalaze odmah ispod kože i relativno je bezbedna – povrede živca se veoma retko dešavaju.

Procedura se sastoji u hirurškom presecanju navedene fibrozne trake, odnosno karpalnog ligamenta uzdužnim rezom.

Procedura se može obaviti na dva načina – otvoreno i artroskopski.

Otvorena procedura podrazumeva pravljenje reya u dužini od oko 3–4 cm, kako da bi se fibrozna traka u potpunosti vizualizovala, te samim tim i u potpunosti presekla, čime se postiže dekompresija (smanjenje pritiska) u karpanom tunelu.

Artroskopska procedura podrazumeva korišćenje artroskopa, odnosno kamere gde se kroz mali rez (širine do 5 mm) ulazi u karpalni tunel i nožem na vrhu artroskopa preseca pomenuta fibrozna traka. Prednost ove procedure je manji rez uz nešto brži oporavak, ali je za izvođenje ove procedure neophodna velika spretnost i iskustvo hirurga, kako bi se procedura obavila u potpunosti, odnosno fibrozna traka kompletno presekla. Lekarski tim OrthoExpert u potpunosti je osposobljen za obavljanje artroskopske dekompresije karpalnog tunela.

Nakon izvođenja procedure dekompresije u bilo kojoj formi, pacijent se otpušta kući istog dana i dozvoljeno je korišćenje šake i prstiju do granice bola odmah nakon operacije.

Povrede šake i oboljenja šake

Naješće povrede i oboljenja šake su:

Procedure za lečenje povreda i oboljenja šake