Ahilova tetiva predstavlja najjaču tetivu u organizmu. Mišići koji formiraju ovu tetvu preko nje odižu stopalo od podloge a samim tim i čitavo telo prilikom hoda, te je stoga ona izložena svakodnevnom stresu. Vremenom ovaj ponavljani stres dovodi do promena na tetivi koji su u početku reverzibilne tj mogu se adekvatnom terapijom zaustaviti i izlečiti, ukoliko se stanje na vreme ne prepozna promene postaju trajne, dovode do hroničnog bola u zadnjem delu stopala uz često stvaranje kalcifikata.

U ovoj fazi postoji mogućnost kako neoperativnog tako i operativnog lečenja.

Primena adekvatnih lekova kao i fizikalna terapija često dovode do oporavka. Primena PRPa u ovoj fazi se savetuje od najvećeg broja ortopeda, ona dovodi do veoma brzog obezboljenja i veoma četo povlačenja degenerativnih promena. Ukoliko ove mere ne otklone bol pristupa se hirurškom lečenju.

Hirurgija podrazumeva hirurško odstranjenje kalcifikata čak i na samom pripoju tetive za petnu kost uz njenu istovremenu rekonstrukciju.

Često je uzrok ovim tegobama i uvećan zadnji deo pete koji se naziva zimska peta, a stručno Haglundova bolest. Ovo stanje se veoma lako može rešiti operativnim putem u blok anesteziji, operacija je kratka,pacijent brzo napušta bolnicu već nakon dva sata, a svakodnevnim aktivnostima se vraća za manje od mesec dana.

Degenertaivno izmenjena tetiva ukoliko se na vreme ne prepozna kod većeg, iznenadnog napora može da pukne. Bol se javlja najčešće kada pacijent iznenada potrči, bol se opisuje kao udar nožem ili kamenom nakon čega pacijent više ne može da podigne stopalo od podloge.

U tom slučaju najbolje rešenje je javiti se svom ortopedu, on će Vas pregledati, sprovesti adekvatno ispitivanje i doneti odluku o daljem lečenju. Operativno lečenje je najčešće metod izbora, podrazumeva hirurško ušivanje tetive, imobilizaciju ortozom ili gipsom u trajanju od šest nedelja, intenzivnu fizikalnu terapiju i potom vraćanje svakodnevnim aktivnostima.