Čukljevi, odnosno halux valgus, predstavljaju deformitet zgloba koji spaja palac na stopalu sa samim stopalom. Nastaju kao posledica nošenja neudobne obuće, visoke potpetice, povreda ili su posledica genetskog nasleđa. U početku dolazi do postepenog pomeranja palca upolje sa stvaranjem prominencije odnosno izbočenja na mestu zgloba. Stalan pritisak obuće vremenom dovodi do upale sluzne kese ovog zgloba, takozvane burze, te se mogu javiti otok, bol i crvenilo. Kako deformitet napreduje, palac se pomera sve više upolje vršeći pritisak na susedne prst, dovodeći i do njihovog deformiteta, opterećenja prednjeg dela stopala i bola.

Dijagnostika se zasniva na adekvatnom pregledu ortopeda, RTG snimku koji služi da se proceni stepen deformiteta i na osnovu toga napravi adekvatan plan lečenja.

Do sada je praksa pokazala da neoperativno lečenje čukljeva u smislu nošenja ortopedskih uložaka i separatora (najčešće silikonskih umetaka koji se nose između palca i drugog prsta stopala), kao i druga ortopedska pomagala, ne mogu sprečiti dalji razvoj deformiteta,niti ga izlečiti, te je osnovni vid lečenja hirurško lečenje.

Operacija čukljeva podrazumeva hiruršku korekciju deformiteta. Dobijena pozicija se fiksira zavrtnjima ili drugim osteosintetskim materijalom. Operacija se izvodi u blok ili spinalnoj anesteziji, a pacijent bolnicu može napustiti istog dana. U postoperativnom toku od četri do šest nedelja dozvoljen je oslonac na operisano stopalo samo na petu ili se koriste specijano dizajnirana ortopedska pomagala. Nakon dva meseca pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima. Savremeni materijali koji se danas koriste pri operaciji ne zahtevaju naknadno operativno odstranjenje jer se radi o materijalima koji praktično ne izazivaju reakciju tkiva, a istovremeno poseduju sertifikat da su kompatibilni sa MRI dijagnostikom, tj. pacijent može obaviti snimanje magnetnom rezonancom.