Deformitet malog prsta stopala - čekićasti prsti, maljičasti prsti i kandžasti prsti | OrthoExpert
OrthoExpert Logo

 

Izaberite ordinaciju

Beograd Niš

Trenutno izabrana ordinacija: Beograd

Ordinaciju u svakom trenutku možete promeniti klikom na link Promena ordinacije

Deformitet malog prsta stopala može se javiti izolovano ili udruženo sa drugim deformitetima stopala ili u sklopu reumatoidnog artritisa. Deformitet malog prsta stopala javlja se u većem broju različitih oblika:

  • čekićasti prsti
  • maljičasti prsti
  • kandžasti prsti

Ove deformitete prouzrokuju različita patološka stanja čija je krajnja posledica trajna savijenost malih zglobova prstiju, odnosno fleksija malih zglobova prstiju, koja se mogu rešiti hirurškim putem, najčešće ukočenjem odnosno artrodezom ovih zglobova.

Lečenje deformiteta prstiju stopala

Operacija se izvodi na jednom ili više prstiju, u lokalnoj ili blok anesteziji. Pozicija dobijena operacijom se zadržava specijanim osteofiksacionim materijalom koji se uklanja za šest nedelja. U tom periodu savetuje se hod na peti ili nošenje posebno dizajniranih ortopedskih pomagala. Pacijent istog dana napušta bolnicu. Nakon šest nedelja može se vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Deformitet malih prstiju stopala i izraženu bol u prednjem delu stopala može izazvati i poremećena dužina metatarzalnih kostiju koja je često udružena sa čukljem, odnosno halux valgus deformitetom.

Hirurškom korekcijom dužine ovih kostiju vrši se istovremeno i korekcija dužine prstiju, ali i smanjuje njihovo opterećenje i rešava problem bola u prednjem delu stopala koja se stručno naziva metatarzalgija.

Operacija se izvodi u blok anesteziji. Mogu se koristiti zavrtnji koji se odstranjuju nakon šest meseci do godinu dana ili zavrtnji od posebnih legura koji se ne moraju odstraniti, a koji poseduju sertifikat da se u slučaju potrebe može sprovesti dijagnostika magnetnom rezonancom. Pacijent istog dana napušta bolnicu, savetuje se hod na zadnjem delu stopala i nošenje posebno dizajniranih ortopedskih pomagala narednih šest nedelja. Nakon tog perioda pacijent se može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Povrede stopala i oboljenja stopala

Procedure za lečenje povreda i oboljenja stopala

  • -